Kulturhusdilemma: Hvordan finder man plads til både det organiserede og det spontane?
Adgangen til fysisk plads har på flere måder været begrænset for unge. Mange unge efterspørger og søger deres egne lokaler, men har ikke midler til at booke rum, er ikke medlem af foreninger med dertilhørende rettigheder og krav på lokaler, har en mere spontan og selvorganiseret brugsform, og oplever, at huset er fyldt op med andre: børn og voksne.
Negative svar og lange processer
Unge fortæller, at de ofte har spurgt efter ledige rum, men har fået negative svar eller har skullet igennem en lang proces.
Baggrunden for dette ikke-konstruktive møde ligger i et strukturelt kulturhus-dilemma, hvor politiske krav om faste (forenings-)lokaletider sker på bekostning af lokaler til mere spontane/selvorganiserende aktiviteter, som er uforudsigelige i forhold til indhold og deltagerantal.
At reservere lokaler til det spontane
KU.BE har fra indeværende sæson reserveret lokaler to gange om ugen, som unge kan bruge. Dette har allerede givet mulighed for at gribe unges mere umiddelbare planer og ønsker.
På fire forskellige måder har KU.BE arbejdet med husets fysiske rammer for at imødekomme de forskellige behov og deltagelsesformer, som forskellige unge har udvist og italesat: KU.BE Lab, #mondaytakeover, Ungeburet og Forbookning af lokaler.
Inspiration: KU.BE Lab – et fleksibelt rum til det spontane liv
KU.BE Lab blev til i erkendelsen af, at KU.BE manglede et lokale med plads til mindre arrangementer og mere spontane begivenheder.
Læs mere: KU.BE har fået et nyt rum til aktiviteter og eksperimenter
Læs mere: Alle foreninger kan afprøve ideer i det nye rum på tredje sal
Kulturhuset skal justere både de fysiske og de ikke-fysiske rammer
En del af forudsætningerne for at skabe mere plads til unge i kulturhuset handler om, at kulturhuset skal justere både de fysiske og de ikke-fysiske rammer (organisatoriske, juridiske, økonomiske) i form af fast og midlertidig indretning af huset, formaliserede aftaler med husets øvrige brugere, procedurer for lokalebooking og rammesætning af de unges deltagelse.
Værktøjerne og inspirationseksemplerne på denne side tager udgangspunkt i de særlige vilkår, som er til stede i KU.BE.
Det er dog vores erfaring, at det er mange sammenlignelige processer i mange andre danske kulturhuse og kulturinstitutioner - særligt i de huse, der skal rumme målgruppen 0-99, og hvor unge ikke har særligt eksklusive rum (som i fx ungdomskulturhuse).