Fotoudstilling: Muxe - Mexicos tredje køn
Oplev Shazia Khans nye fotoudstilling i KU.BE med fokus på Muxe - det tredje køn, som inkluderes hos Zapotek-folket i Mexico.

I det sydlige Mexico i delstaten Oaxaca ligger en landtange mellem Stillehavet og det Caribiske Hav kaldet el Istmo de Tehuantepec. I dette område er der mange oprindelige Zapotek-folk, som stadig har bevaret deres sprog og kultur fra før spanierne kom. Her inkluderer den sociale og lokale tradition et tredje køn, der hedder Muxe (udtales mushe).

Ordet kommer fra det spanske mujer (kvinde), men traditionen er af præ-kolonial oprindelse. De er ofte iklædt det traditionelle kvindelige tøj og har en helt særlig status. De er en vigtig del af samfundet, driver deres egne forretninger og er ofte succesfulde og vellidte i lokalsamfundet.

I byen Juchitan, som er centrum for Zapotek-kulturen, afholder en muxes-organisation hvert år i slutningen af november en stor fest, en Vela. Medlemmerne af organisationen kaldes i daglig tale blot for ”Las intrepidas”, på dansk ”de frygtløse”.

Festlighederne begynder med en katolsk messe til ære for muxerne, fordi kirken også anerkender deres betydning og rolle i samfundet.

Talrige oprindelige kulturer rundt omkring i verden anerkender et tredje eller endda flere køn i deres samfund.


Udstillingen åbner den 12. august kl. 16 med en åben fernisering og kan ses på 1. sal i KU.BE frem til og med 30. september. 'Muxe' er en del af programmet til dette års Copenhagen Pride, som finder sted fra den 13. til den 21. august 2022.

Foto, idé og koncept: Shazia Khan  (shaz.dk)

Shazia Khan er uddannet reklamefotograf. Hun har boet og rejst meget i 8 år i Sydamerika og Nepal, Iran, Pakistan, Kashmir. Hendes arbejde spænder fra portræthistorier til mere abstrakte fotoserier. Hendes værker har været vist på adskillige udstillinger og udgivet af blandt andet Jyllandsposten og Al Jazeera. I 2020 blev hun tildelt Honorable Mentions i den internationale fotokonkurrence PX3 i Paris og i Tokyo Photo Awards.