For KU.BE og mange andre danske kulturhuse er en af de vigtigste opgaver at være en fødselshjælper, der kan bringe borgernes ideer og aktiviteter til live. Målet i arbejdet med de unge er, at unge skal have kortest mulig vej fra en idé, drøm eller interesse til at få den udfoldet i kulturhuset.
Der er mange måder at inddrage og samskabe med. Unges behov, interesser, færdigheder og hverdag er meget forskellige, hvorfor mange projekter og initiativer vil udvikle sig forskelligt. Erfaringen fra projektet er, at ikke alle unge er vant til at følge de sagsgange og krav, som man skal leve op til i kulturhuset. I KU.BE er det derfor grundprincipperne bag GIV PLADS (link), der guider de måder, inddragelse og samskabelse tænkes.
GIV PLADS
At kunne give slip handler om at være åbne for, at planer og procedurer er fleksible og kan udvikle sig alt efter, hvad der kræves i det specifikke projekt med lige netop de unge, der samskabes med.
At give nøglen handler om at stille rammer, viden og erfaring til rådighed for at bringe unges ideer og indhold til live.
At give ansvar handler om, at kulturhuset mægtiggør de unge. At have troen på at, unge kan løfte opgaverne.
At give tid handler om at have en stor fejlmargen og masser af tålmodighed. At mange unge ikke har erfaringer med eventskabelse i kulturhuse. Når man arbejder i et kommunalt kulturhus kan bookingprocedurer strække sig over måneder. Giv tid handler også om at være bevidst om, at der kan eksistere forskellige tidsopfattelser, når man er ung, og fremtiden ikke er om fire uger, men på fredag. Giv tid handler her også om tålmodigheden i forhold til, at det tager lang tid at bygge et ungdomsmiljø op. Særligt hvis det ungdomsmiljø er en del af et kulturhus, der rummer mange forskellige aldersgrupper.