KU.BE var til høring på Christiansborg
Hvordan forløser vi kulturhusenes store potentiale endnu bedre?

Tirsdag den 9. april var vi fra KU.BE på Christiansborg til høring om kulturhusene som regionale kulturcentre.

Danmarks kulturhuse har 16 mio. brugere og 19.000 frivillige - og har lige så mange besøgende som landets museer. Også besøgende, der ikke normalt gør brug af kulturtilbud.

Eftermiddagen på Christiansborg handlede om, hvordan kulturhusenes store potentiale forløses endnu bedre - med vores særlige forudsætninger for at invitere flere ind i fællesskabet.

“Alle ved, at idræt er sundt. Men det er kultur også,” som Marianne Grymer Bargeman, direktør for GODSBANEN i Aarhus, sagde under sin velkomst.

Sammen med Godsbanen i Aarhus, Maltfabrikken i Ebeltoft, Slagteriet i Holstebro, Kulturmaskinen i Odense, Spinderihallerne i Vejle og Kulturværftet i Helsingør foreslår KU.BE, at staten skal støtte en række regionale kulturcentre efter en model, som i mindre skala kan sammenlignes med strukturen i ordningen for regionale spillesteder - og med fokus på at løfte kulturhusområdet som helhed.

Blandt eftermiddagens indslag var
- en panelsamtale om kulturhusene i samspil med lokalsamfundet - med borgmester H. C. Østerby, borgmester Benedikte Kiær, rådmand Rabih Azad-Ahmad og forperson for Kulturhusene i Danmark Sara Bech Jakobsen
- inspirationsoplæg fra Københavns kulturborgmester Mia Nyegaard
- oplæg fra Realdania
- inspirationsoplæg fra Michael Vollmer Wessmann, Dansk Erhverv

Mere end 130 personer deltog, fra repræsentanter fra landets kulturhuse og fonde til lokal- og folketingspolitikere.

De regionale kulturcentre
- skal være solide fundamenter i et innovativt, mangfoldigt og demokratisk samfund
- skal udfordre vores tankegang, udvikle vores blik på hinanden og binde os sammen på nye måder.

Hvad vil en statslig støttemodel betyde for det arbejde, der allerede sker ude i kulturhusene?
En statslig støtteordning kan understøtte de regionale kulturcentre til at blive en innovativ del af svaret på nogle af samfundets vilde problemer og gå forrest i at vise, hvordan den tværfaglighed og mangfoldighed, der kendetegner centrene, kan være en del af løsningen. Samtidig kan centrene understøtte andre mindre kulturhuse til at gøre det samme.

De regionale kulturcentre er samlet set en infrastruktur, der med statslige midler fremover kan være med til at løfte tværfaglige og tværsektorielle indsatser inden for fx Kultur & Sundhed, Kultur & Iværksætteri, Kultur & Bosætning. De regionale kulturcentre kan bruges til at udvikle og levere aktiviteter, indsigter og viden om, hvordan fx kunst og kulturaktiviteter kan spille en positiv rolle i sygdomsforebyggelse og sygdomsmestring, trivsel og fysisk og mental sundhed.

Udviklingen og konstruktionen af en ordning for regionale kulturcentre i Danmark foreslås udviklet i tæt samarbejde med Kulturhusene i Danmark, Kulturens Analyseinstitut og kunst- og kulturuddannelser.

Læs mere om den foreslåede model og samarbejdet på www.regionalekulturcentre.dk.