Langbordsmiddag uden forberedelser: ”Det her kunne vi godt gøre hver onsdag”
Fællesspisninger i landets kulturhuse bliver stadigt mere populære. Deltagerne slipper ikke bare for indkøb og opvask, men kommer også hinanden ved på kryds og tværs.

Det tidligere aftenlys falder ind over langbordene i cafeen, hvor skåle og fade med salater og saucer sendes rundt mellem de fremmødte. Klokken har passeret 17.30, og folk er ved at sætte sig til rette til onsdagens fællesspisning. I aften står menuen på den klassiske norditalienske ret vitello tonnato: Rosastegt kalvefilet med en cremet tunsauce. Kirsten Willert på 65 rækker smilende salatskålen med den råmarinerede fennikel vendt med skærmdild og æbler over på den anden side af bordet.

”Jeg ville aldrig lave sådan noget mad selv”, siger hun. ”Jeg er ikke så god i et køkken”.

Kirsten var med til onsdagsfællesspisningen i KU.BE for første gang for to uger siden. Det var meget hyggeligt, fortæller hun. Hun faldt i snak med hende, der sad ved siden af. Maden var virkelig lækker, syntes hun. Så nu er Kirsten tilbage og har taget familien med: Datteren, stedsønnen, svigerdatteren og fire børnebørn: Fra den 4-årige Maya til den 17-årige Aleksander.

”Det er altid dejligt at se familien. Og så er det fint, at børnene kan rende rundt og lege både før og efter”, siger hun. I dag har de været i huset fra ved 16-tiden. De har blandt andet spillet bordfodbold. Nu har de sat sig til bords, mens de taler om det kørekort, Aleksander er ved at tage. Skålene med de grønne bladsalater sendes rundt.

”Glad Mad har lavet mad til fællesspisninger i KU.BE, siden vi kom ind i huset i april 2018”, siger køkkenchef Nick Vienberg. Der er en del stamgæster, fortæller han. Blandt andet et ægtepar, der bor lige over for kulturhuset, og som spiser med stort set hver onsdag. Men der er også nye med hver gang, og antallet af deltagende er støt stigende.

”Fællesspisningerne samler folk. På en restaurant sidder man for sig selv, men her kommer folk hinanden ved på kryds og tværs. Man placeres ved siden af nogen, man ikke kender, og møder nye mennesker. Det kan folk godt lide”, siger Nick.

Ingen planlægning, nye venner
I kulturhuse over hele landet bliver fællesspisninger stadigt mere populære. Det passer fint ind i tidens bekvemmeligheds-tendens, hvor vi gerne vil spise godt, men ikke nødvendigvis har lyst til at bruge timerne i køkkenet på selv at trylle retterne frem. Gæsterne er glade for at slippe for planlægning og opvask. Priserne holdes nede ved, at man selv henter bestik, øser op og selv rydder af bordet, når man er færdig. Oveni får man så en hyggelig aften, hvor man måske møder en ny ven eller en nabo.

Nede for enden af langbordet sidder 26-årige Ida med sin kæreste på 28 og deres syv måneder gamle søn Leo. De bor i nærheden og har flere gange set ind på de spisende gennem vinduerne, når de gik forbi. Nu deltager de selv for første gang. De er begejstrede for, hvor perfekt fællesspisningerne vil passe ind i deres liv som forældre, hvor planlægningen af ugens timer med både barn og job stadig er ved at falde på plads.

”Jeg forstår ikke, vi ikke har været her før,” siger Ida.
Og så tilføjer hun: ”Det her kunne vi godt gøre hver onsdag”.

Der er fællesspisninger her i KU.BE hver onsdag kl. 17.30. Pris: 79 kr. for voksne, 49 kr. for børn. Billetter købes på kube.frederiksberg.dk. Der er nye spisetiltag på vej i kulturhuset, så hold øje her på hjemmesiden.

Bonus-tip: Mange frederiksbergensere er spontane med hensyn til aftensmad, så der kan købes plads ved bordet til fællesspisningerne helt frem til kl. 17 på dagen. Man kan også tage chancen og møde op - med forbehold for, at der er udsolgt.