Kom og hør arkitekt Per Godtfredsen fortælle om Helsingørs udvikling fra værftsby til kulturby

Baggrund
Helsingør har historisk set været stærkt påvirket af den store skibstrafik der går gennem Øresund. Byen ligger på sundets smalleste sted og nævnes første gang i 1231 som den lille købstad Flynderborg. I 1426 får byen tildelt udvidede købstadsrettigheder af Kong Erik af Pommern i forbindelse med indførelsen af øresundstolden. Hertil opførte han et fæstningsværk, der senere skulle blive til Kronborg. Den internationale og nationale anerkendelse skyldes byens placering ved Kronborg, de mange flotte kulturbygninger som bl.a. klosteret, domkirken, Kulturværftet og Museet for Søfart - samt den fantastiske historie, som byens bygninger og struktur kan fortælle. Det udgør tilsammen de unikke rammer for en levende bolig- og kulturby og et spændende forretningsliv, som er attraktivt for borgere, handlende og turister.

Oplæg
I 2023 var det 50 år siden at Helsingør Kommune iværksatte en enestående bybevarende saneringsindsats, som har ført til, at Helsingørs gamle bydel fremstår som en af Nordeuropas bedst bevarende historiske bykerner. Helsingør Bymidte har i mere end 40 år haft en bevarende byplanvedtægt og senere lokalplan, og kommunen har udarbejdet en bevarende ombygningsvejledning, som rummer forslag til, hvordan kommunens borgere kan forandre deres boliger eller etageejendomme i overensstemmelse med den bevarende lokalplan.

Oplægsholder
Arkitekt Per Godtfredsen blev ansat i Helsingør Kommune i starten af 1970’erne og har været en central figur i bybevaringsindsatsen frem til 2014. Han modtog Helsingørmedaljen i 2019 og har for år tilbage sammen med Jan Gehl vejledt butiksejerne på Gammel Kongevej på Frederiksberg om skiltning, således at bygningernes facade og arkitektoniske udtryk ikke ødelægges. Per Godtfredsen er også medlem af Fredningsudvalget i By og Land Danmark.

Praktisk info
Der vil blive serveret et glas vin under foredraget.
Personer der ikke er medlem af Foreningen for Bygnings-og Landskabskultur på Frederiksberg skal købe billet til 50 kr.
Alle må deltage i foreningens generalforsamling. Selve foredraget varer en time fra kl. 19-20.

Type
Foredrag
Dato og Tidspunkt
Torsdag 21. marts 2024Kl. 19:00 til 20:00
Sted
Performance
Pris
50 kr.