Kaffeplanten er en flerårig afgrøde med en enorm betydning globalt – både økonomisk og kulturelt.
Botaniker Anders Barfod, vil give en bred indføring i kaffeplanten og hvordan den glimrende illustrerer den store betydning af agrobiodiversitet for landbrugsproduktionen i en verden i stadig forandring. Millioner af farmere i det såkaldte ’kaffebælte’ omkring Ækvator producerer nok kaffe til at vi, verden over, kan nyde over 31.000 kopper i sekundet.
Naturressourceøkonom Aske Skovmand Bosselmann vil fortælle om kaffens dyrkning og hvordan farmere verden over også producerer økosystemtjenester, som vi alle kan drage fordele af – bl.a. i forhold til klimaforandringer, som i dag er et centralt emne inden for bæredygtig kaffe.
Og diabetes- og ernæringsforsker Kjeld Hermansen vil udfordre de mange påstande om hvordan kaffe påvirker kroppen. Man hører fx ofte udsagn som: ”Man skal passe på med ikke at drikke for meget kaffe”, ”Kaffe er usundt og kan fremkalde kræft og hjertekarsygdomme” og ”Kaffe kan afkorte livet”. Spørgsmålet er om dette er myter eller fakta? Kjeld Hermansen vil gennemgå, hvordan kaffe påvirker dødeligheden samt de store folkesygdomme kræft, hjertekarsygdomme og type 2-diabetes.
Husk, at I kan købe toplækker kaffe fra Prolog i KU.BE
Psssst: Vores café SPISE.STUEN har kaffe fra Prolog, så I kan fx få en lækker cortado til blot 35 kr., eller en espresso til 28 kr.
Vil I spise inden foredraget?
Vores hyggelige café SPISE.STUEN er som altid åben til kl. 19, som kom endelig før foredraget og spis en aftenens ret eller nyd et glas vin, øl og snacks i SPISE.STUEN, inden i går op i Performance (aftenens ret serveres kl. 16-19 og skifter ugentligt). I kan se SPISE.STUENs menukort her: https://kube.frederiksberg.dk/spisestuen
Aftenens ret denne uge er
Paella
Kylling – muslinger – rejer – safran - urter
Sprøde salater – citrusfrugter – sherry vinaigrette.
Aftenens foredragsholdere
Lektor i botanik Anders Sanchez Barfod, Institut for Biologi, Aarhus Universitet, læge og lektor i diabetes og ernæring Kjeld Hermansen, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og lektor i naturressourceøkonomi Aske Skovmand Bosselmann, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.
31.000 kopper kaffe i sekundet... Tre forskere fortæller dig alt det, du ikke vidste om kaffe.
Del event
Type
Livestream fra Aarhus Universitet
Dato og Tidspunkt
Tirsdag 21. marts 2023Kl. 19:00 til 21:00
Sted
Performance
Pris
Fri entré