5 gode tips til lungepatienter under corona-karantænen
Hvordan holder man sig selv og lungerne i gang, når korsang og træning er aflyst alle steder? Vi har talt med formanden for Lungeforeningen.

Hver anden mandag synger Lungekoret i KU.BE.

For at være med i Lungekoret, skal man være lungesyg. Lungekoret har sunget i KU.BE siden efteråret 2018 og har i øjeblikket omkring 13 kormedlemmer.

Men hvordan holder man sig selv og lungerne i gang, når nu korsang og træning er aflyst alle steder? Og hvordan skal man i det hele taget forholde sig under corona-karantænen, hvis man er lungepatient og dermed i den særligt sårbare befolkningsgruppe?

Vi har talt med Alice Munk, medstifter af og formand for Lungeforeningen på Frederiksberg, som har eksisteret siden 2015 og udover Lungekoret også står for bl.a. Frederiksberg Lungecafé. Alice Munk er 77 år og har KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) med en lungefunktion på 30 procent.

Hvorfor har I startet Lungekoret?
”At synge er godt for lungesyges vejrtrækning. Og vi kan jo ikke futte rundt i et fitnesscenter. Lungekoret kan ses som en form for lungegymnastik, fordi man bruger sin vejrtrækning rigtig meget, når man synger”, siger Alice Munk.

Hun roser korlederen Anne-Marie Christensen, som forstår, at koret består af forskellige mennesker med forskellig lungekapacitet.

”Der er ikke nogen, der bliver sat af holdet, hvis de hinker bagud”, siger Alice Munk.

”De fleste i Lungekoret har KOL. Det har jeg selv haft i 20 år. En diagnosticering af KOL starter ofte med astma. Og så går der ikke så lang tid, så får man en buldrende lungebetændelse, og så var det ikke astma, men KOL. Når man har KOL, har man lunger, der er i en betændelsestilstand hele tiden. Der er nogle, der er bedre kørende end andre. Jeg kender nogen med en lungefunktion, som bevirker, at de for eksempel ikke kan tale så lang tid af gangen", siger Alice Munk, og fortsætter:

"Det koster kun 25 kr. for kormedlemmerne at deltage pr. gang, fordi Lungekoret har fået en anonym donation. Det er vi meget taknemmelige for."


Fem gode tips til lungepatienter under corona-karantænen - fra en lungepatient:

Vær forsigtig
”Tænk over de råd, vi får fra myndighederne. Det er jo ikke nogen, de bare stikker ud for sjov. Det er råd, der betyder noget”, siger Alice Munk.

Tænk på hinanden
”Jeg blev ringet op af et af Lungeforeningens medlemmer i går, som normalt både træner og går til sang. Hun bliver snart 85. Hun ville lige høre, hvordan jeg havde det. Det var dog dejligt. Tænk på hinanden. Ring lige og spørg, hvordan det går. Der er mange, der ikke kommer så meget ud.”

Træk vejret
”Lungeforeningen har på deres hjemmeside nogle åndedrætsøvelser på videoer med hjemmeøvelser og selvtræning (se på lunge.dk). Og de, der har mulighed for det, kan gå en tur! Sørg for at holde afstand. Jeg kører selv ud og køber ind til mad, og jeg spritter af fra morgen til aften. Når jeg kører ud, har jeg min egen lille dunk med i tasken. Der er jo nærmest ingen mennesker på gaden, og der er rimelig afstand i butikkerne. Så man står ikke tæt på nogen. Og man kan spritte af, hvis man rører ved noget. Man må leve livet så godt man kan, som tingene er nu.”

Vær positiv og bevar roen
”Vi bliver jo alle sammen bombarderet med alle mulige alvorlige informationer i nyhedsstrømmen, og der er ikke noget at sige til, at man er ved at blive kvalt i rædsel, hvis man begynder at tænke over, hvad der kunne ske, hvis nu... Men man er nødt til at bevare roen og være optimistisk. Langt overvejende er jeg superpositiv sådan helt generelt. Det betyder langt mere, end man aner.”

Hold dig i gang
”Jeg plejer at træne tre gange om ugen. Og jeg kan ikke bare sidde her. Så ender det med at jeg kravler rundt på væggene. Jeg tror, vi alle sammen savner at træne og ses med vores træningskammerater. I øjeblikket bliver vi alle sammen inaktiveret på alle mulige områder, fordi vi ikke får de inputs, vi er vant til. For mange er det at have kontakt til andre mennesker en form for brændsel, der holder en i gang. Så pas på ikke at udsætte ting. Jeg kommer selv til det og har bunker liggende. Men jeg kører ud på min scooter, passer min husholdning og laver selv mad, selvom jeg må sidde ned imens. Det kan godt lade sig gøre. Der er mange muligheder for ikke at lade sig tynge alt for meget af situationen. Hvis I for eksempel vil deltage i fællessang fra altanerne, men ikke har luft til at synge med hele vejen igennem, kan I jo hæve kaffekoppen. Eller vinke. Der er mange muligheder.”

Lungekoret synger i KU.BE hver anden mandag kl. 10.30 til 12 i Zen.
Arrangører: LOF-skolen og Lungeforeningen
Korleder: Anne-Marie Christiansen
Det koster 25 kr. pr gang pr. deltager.
Se mere på www.lofskolen.dk og her på KU.BEs hjemmeside.


Hvis I vil høre mere, kan I også ringe til Alice Munk på tlf. 20 66 63 96.