Hvordan mindes vi de døde – kunstnerisk og personligt?
Vi indbyder til en aften i skabelsens og forgængelighedens tegn, når vi i forbindelse med Allehelgensaften mindes de døde den 1. november. Det sker i middagsselskab med digter Naja Marie Aidt, fotograf Klaus Bo samt sangskriver og sanger Kira Skov.
KU.BEs restaurant The Social sætter dødeligheden på menuen. Mens de tre retter fortæres, slår hver kunstner temaet an: Hvordan kan kunst være med til, at vi forholder os til døden – og give os anledning til at mindes de døde?
Naja Marie Aidt delte sin smertelige erfaring af at miste sin søn i en tragisk ulykke med sit prosalyriske værk ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog” fra 2017. Bogen beskriver den ubærlige sorgs vildskab og den følelsesløshed, som så voldsomme oplevelser også kan afstedkomme.
Klaus Bo har gennem flere år rejst verden rundt og fotograferet dødsritualer fra forskellige kulturer. Han ved om nogen, hvordan man mindes de døde forskellige steder på kloden, både lige efter, de er taget herfra, og adskillige år efter. Hans smukke, stærke billeder, som har vundet flere priser, ledsager hans eventyrlige fortællinger om, hvordan de døde i visse kulturer holdes helt tæt på de levendes hverdag – i mange år efter deres bortgang.
Kira Skov kan fortrylle alle med sin dunkle klang. Hendes sange omhandler blandt andet oplevelsen af at blive efterladt, da hendes kæreste døde meget pludseligt fra hende og deres fælles barn. I sine sange beskriver hun sorgens landskab og den livskraft, som vækkes, ved at turde udleve sorgen og mærke den kærlighed til den afdøde, der ligger bag.
Aftenens menu
Forret: Andehjerter - frisk ost – beder
Indmad og især hjerter minder os om, at vi har taget et liv, når vi indtager et måltid. Og at døden er en uundgåelig afslutning for os alle.
Hovedret: Kylling Danoise - som mormors mor lavede den
Dufte og smage sender på sanselig vis tankerne tilbage til familiemedlemmer, der viste os retter, som blev lavet fra bunden, serveret med kærlighed og satte uudslettelige aftryk i vores minder.
Dessert: Blodpølse - kanel - vaniljeis
Et kulinarisk punktum, som vækker sanserne til live.
Vegetarmenu:
Forret: Fermenteret solbær - bede - brøndkarse
Hovedret: Saltbagt selleri – porre-aske – jordskokkecreme - æble
Dessert: Kandiseret doughnut - vaniljeis
Middag og foredrag: 395 kr.
To glas vin: 120 kr.
Dinner med døden arrangeres i samarbejde med Forening for Nærvær med Døden, der har til hensigt, at flere tør forholde sig mere åbent til døden og det at miste. Arrangementet lægger op til samtaler ved bordene mellem indslagene, og at snakken gerne må dreje sig om det, som Alle Helgen handler om – at vi alle er dødelige. Vel mødt!
Foto: Kira Skov, kiramusic.com