Hvordan laver meteorologerne egentlig en vejrudsigt? Og hvilke mekanismer styrer vejret og atmosfærens udvikling?

Hvordan laver meteorologerne egentlig en vejrudsigt? Og hvilke mekanismer er det, der styrer vejret og atmosfærens udvikling? Få svar på det og meget mere, når to ”vejr-eksperter” fortæller om deres forskning og arbejde med at lave den perfekte vejrudsigt.

Hvorfor er det sværere at forudsige den præcise sigtbarhed i en tåge end vindstyrkerne i en vinterstorm? Og kommer meteorologerne nogensinde til at kunne forudsige præcist, hvor en byge rammer?

Hør om vores vejr i Danmark, Færøerne og Grønland – om hvilke mekanismer, der styrer vejret og atmosfærens udvikling. Få også svar på spørgsmålet: "hvor kommer vejret fra?", når meteorologerne fortæller om vejrfænomener, som kan være opstået flere tusinde kilometer væk.

I foredraget vil du få en introduktion til meteorologernes værktøjskasse og høre om den videnskab og teknologiske udvikling, som gør at meteorologer kan udarbejde mere og mere præcise vejrudsigter. Historisk set har meteorologens arbejde nemlig udviklet sig fra at være et håndværk til nu at blive suppleret med digitale værktøjer og supercomputere. Og hvad med fremtidens vejrudsigter: vil brug af kunstig intelligens, AI, forbedre dem?

Foredragsholdere
Jesper Eriksen er World Meteorological Organization (WMO)-certificeret meteorolog og arbejder til dagligt på DMI, hvor han blev ansat i 2004.

Eigil Kaas har gennem sin karriere arbejdet med og udviklet modeller til vejrprognose-systemer og klimaforskning. Han har også haft stort fokus på forståelse af fysikken i det globale klimasystem – bl.a. hvordan drivhuseffekten egentlig fungerer.

Vil I spise i KU.BE før foredraget?
Der kan bestilles tapas, hvis I vil spise i KU.BE før arrangementet. Tapas koster 145 kr. og serveres kl. 17-18.45. Bestil via linket til højre.

Tapas-menuen
Anderillette + cornichoner
Serranoskinke + bagte tomater
Hvide bønner, portobello & persillepesto
Koldrøget laks rørt med friskost og krydderurter
Vesterhavsost & kompot
Ølandsbrød 

 

Type
Livestream fra Aarhus Universitet
Dato og Tidspunkt
Tirsdag 27. februar 2024Kl. 19:00 til 21:00
Sted
Performance
Pris
Fri entre - men med billet