Tre retter på bordene, tre kunstnere på scenen.

Vi taler ikke nok om døden - selvom det er et livsvilkår, vi absolut alle har tilfælles. Og det at tale om døden kan tilføre noget til livet. Måske endda fylde det med mening og gøre det bedre.

Derfor afholder vi nu for fjerde gang Dinner med Døden i KU.BE - en aften med tre kunstnere på scenen, der alle har haft døden tæt inde på livet og/eller bearbejder døden i deres kunst. I denne fjerde udgave er kunstnerne på scenen musikeren Bisse, forfatteren Puk Qvortrup og kunstneren Helene Nymann.

Maden serveres ved langborde, og SPISE.STUEN i KU.BE har kreeret en treretters menu til aftenen. I takt med retterne på bordet går hver kunstner på scenen og præsenterer, hvordan døden har berørt dem, og hvordan de gennem kunsten har kunnet give udtryk for deres tanker og erfaringer. Og ved bordene har vi oplevet, at der kan opstå nogle meget åbenhjertige og forløsende samtaler blandt folk, som ikke tidligere har mødt hinanden. 
 

Aftenens menu
Af jord er du kommet, til jord skal du blive

Oksetatar – Karl Johan-creme – maltjord - karse
Vegetar: Rehydreret rødbedetatar – sellericreme – saltet æggeblomme – karse – sprød boghvede

Guds lam
Frikassé af lam og rodfrugter med løvstikkekartofler
Vegetar: Bagte jordskokker, hasselnødder & portobello med svampecreme og løvstikkekartofler

Den forbudte frugt
Æblemousse – karamelliseret æble – æblesorbet


På scenen
- Musikeren Bisse fortryller hverdagen med sine underfundige tekster, der ofte handler om det at være dødelig. Chokket over at opdage, at man ikke lever evigt, hvilket også er en del af det at blive voksen. Læs den lille beretning om Bisses koncert på et hospice nedenfor.

- Forfatter og journalisten Puk Quortrup læser op fra sin bog ”Ind i en stjerne”, som går helt tæt på det at miste faren til sit ufødte barn.

- Billedkunstner Helene Nymann fortæller om (og viser) sine værker, som berører det at være dødelig og udødelig på samme tid. Hvordan skaber vi minder for fremtiden, både som enkeltindivider og som kollektivt samfund? Hvad er det egentlig, vi husker, og hvad er det, vi gerne vil huskes som? 

Må krydse kirkegården
For at komme til børnehaven
De legende børn
Er ikke bange for manden med leen
Hver og en
Leger de uden at ænse tiden
Hver og en
Udlever de livet hele tiden

'6 hjerter' – fra Højlandet, Bisse (2016)


Hvordan et besøg på hospice kan gøre dig mindre stresset og mindre deprimeret
I september 2022 var musikeren Bisse ude at spille på et hospice for en døende mand, der hed Bjarne.  

"Hans søn havde spurgt, om jeg ville komme ud og spille, fordi de havde været til nogle af mine koncerter sammen. Det var en meget smuk oplevelse. Det kan jeg anbefale alle at prøve", siger Bisse.

"Det er et meget specielt sted at være, sådan et hospice. Døden bliver meget nærværende der, og ikke så farlig. Bjarne jokede meget og var meget optaget af, hvilke guitarpedaler, jeg brugte. Det var bare fedt. Hvis jeg var diktator, ville jeg indføre, at alle borgere over 18 skulle være på et hospice i mindst en måned. Jeg tror, at folk ville blive mindre deprimerede og mindre stressede, fordi de ville blive mere optagede af at leve det liv, de gerne vil leve."

Bisse skrev en sang til Bjarne efter sit hospicebesøg. Måske spiller han den på denne aften. 


Forening for Nærvær med Døden
Dinner med Døden arrangeres i samarbejde med Forening for Nærvær med Døden, der har som formål at åbne op for at tale om døden og det at miste. Hvert indslag fra kunstnerne lægger op til samtaler ved langbordene, så vi kan dele det, vi ALLE er fælles om, nemlig at vi alle er dødelige.

og ingen skal nogensinde
skygge for min gravsten
jeg har bestilt en plads i solen
alle folk de sir verden vil gå under
måske
måske har de ret
men tror at det vil gå over

(Fra 'Emoticon' af Bisse, 2019)  

Type
Spisning
Dato og Tidspunkt
Fredag 31. marts 2023Kl. 18:00
Sted
Performance
Pris
395 kr.