Musikeren på altanen
Under coronakrisens nedlukning af landet begyndte komponist Mikkel Ploug at spille godnatkoncerter fra sin altan på Frederiksberg. Inden længe lyttede tusindvis af folk med fra hele verden. Den 15. oktober giver han balkon-koncert i KU.BE.

Før coronakrisen rejste komponist og jazz-guitarist Mikkel Ploug meget omkring: Han spillede næsten 90 procent af sine koncerter i udlandet. Han havde turneret i over 24 lande, 13 udgivelser på velrenommerede internationale pladeselskaber og over 2 millioner streams på sin soloudgivelse ’Alleviation’. Men da landegrænser, spillesteder og musikfestivaler verden over lukkede ned, blev der trykket på pauseknappen i hans internationale musikkarriere. Og hvad gør man så?

Mikkel Ploug satte sig ud på altanen med guitaren og forstærkeren og spillede en godnatsang for sine naboer og genboer på Frederiksberg. Det var en kølig aften, og det føltes lidt mærkeligt, fortæller han. Men da han begyndte at spille, åbnede naboerne vinduerne, og da han var færdig, kunne han høre klapsalverne fra hele karreen. Nogle blinkede med lyset i stuerne. Alligevel skulle det dog bare have været dén ene aften. 

Sådan skulle det dog ikke blive. En nabo havde filmet seancen og lagt den på facebook. Inden længe havde mange tusind set med.

Aftenen efter gik Mikkel igen ud på altanen og spillede ’Elefantens Vuggevise’. Denne gang lagde han selv en optagelse på facebook. Også den blev set af mange tusind mennesker fra hele verden. Og sådan gik det til, at Mikkel de næste 28 aftener sad på altanen og spillede vuggeviser og gamle danske sange i sine egne nye arrangementer, mens hele verden lyttede med.

”Jeg fik beskeder fra Sydafrika, Canada og folk fra både østkysten og vestkysten i USA”, fortæller Mikkel. ”Der var amerikanske sygeplejersker, som skrev, at de lyttede til mine sange, inden de skulle afsted på arbejde om morgenen. Der var folk fra alle mulige afkroge af verden, som var vokset op i Danmark og sad klar hver aften for at lytte til sangene. Der var folk, som var syge, og skrev, at det lettede, og at jeg ikke måtte stoppe. Det var meget rørende”.

Da det blev tydeligt, hvor mange, der kunne bruge musikken til noget, besluttede Mikkel at crowdfunde penge gennem Kickstarter til at lave et album. Folk støttede fra hele verden, og efter tre uger var der indsamlet nok penge til studietid og pladecover-design. Pladen Balcony Lullabies blev udgivet den 2. oktober.

Pladen var selvsagt aldrig blevet til noget uden nedlukningen af landet. Og Mikkel Ploug har også fået andre ting ud af coronakrisen:

”Jeg har opdaget, at det ER muligt at ændre grundlæggende på noget, der virkede naturligt og nødvendigt. Såsom for eksempel, at 90 procent af mine koncerter plejede at være i udlandet. Jeg har drejet mit fokus og tænker nu mere lokalt, og det har vist sig, at jeg som musiker faktisk godt kan komme til at lave lige så meget som før”, siger han, og fortsætter:

”Det, coronakrisen har gjort for mig, er at fjerne støj og overflødighed. I mit eget guitarspil fokuserer jeg mere på kernen i melodien. Hvordan får jeg melodien til at stå så stærkt som muligt? Det kan fx være ved at iklæde den en ny harmonisk frakke, tage den ned i tempo eller spille en anden stemme, der fremhæver melodien”, siger han.

Balkon-koncert i oktober
Den 15. oktober kan man genopleve lidt af altan-magien, når Mikkel Ploug giver koncert i kulturhuset KU.BE. Koncerten spiller han naturligvis fra en af kulturhusets balkoner.

”Når jeg spillede fra min altan på Frederiksberg, lød min guitar kæmpestor og bred i klangen på grund af resonansen mellem bygningerne. Jeg fik en naturlig rumklang, som var ret vild. I KU.BE vil jeg ramme noget af det samme ved at udnytte lydrefleksionerne i det store rum, så sangene, jeg spiller, får et drømmende udtryk”, siger Mikkel.

Mikkel blev selv inspireret af franskmændene og italienerne, der klappede af sundhedspersonalet og spillede instrumenter fra deres altaner under nedlukningen. Og et sted i Istanbul lod en tyrkisk guitarist sig inspirere af Mikkel og åbnede sine vinduer hver aften for at spille guitar for sine naboer.

”Coronakrisen gjorde det klart for enhver, at vi hænger sammen - selvom hele verden blev lukket ned, og vi isolerede os. Det har også føltes sådan for mig som kunstner. Pludselig kunne jeg mærke en ny samhørighed med både venner, bekendte og helt fremmede i Andalusien og New York ved at spille nogle toner på min guitar”, siger Mikkel.

Hvad: Mikkel Ploug Solo: Balcony Lullabies
Hvor: KU.BE, Dirch Passers Allé 4
Hvornår: Torsdag den 15. oktober kl. 20
Hvordan: 100 kr. på kube.frederiksberg.dk