’Aretha – dronningen af soul’ er et foredrag, der fortæller Aretha Franklins historie og sætter hendes lange karriere i perspektiv fra 1950’erne i USA og frem til i dag.

Aretha Franklin var allerede som barn tæt på centrale figurer i borgerrettighedsbevægelsen, musikverdenen og politik. Martin Luther King og  Sam Cooke er bare nogle af de som gæstede i hendes barndomshjem og påvirkede både hendes musik og måde at forholde sig til verden. Hun voksede ud af kirken, hvor gospelmusikken og salmerne var benzinen til hendes repertoire og sangstil.

Foredraget bevæger sig gennem en karriere, som var længe om at få fart. Fra hendes jazzperiode kommer der eksempler på, hvad det var, der faldt i hak, da hun endelig fik de rigtige sange og kunne spille klaver på sine egne plader. Niels Fez Pedersen tager dig gennem musikbyen Detroit, baggrunden for slagsange som ’Respect’, de store plader fra perioden 1967 til 1975, og hvordan 1980’erne åbnede for en revival for Aretha og andre rutinerede soulsangere. Han gennemgår den musikalske arv, og spørger hvem der nu er soulmusikkens dronning.

Da Aretha Franklin sang tekster som ’Respect’, ’Think’, ’Spirit In The Dark’ og ‘I Say A Little Prayer’ var tanken om en sort præsident i USA ren science fiction. Barack Obama blev valgt, og bad Dronningen synge ved indsættelsen. Begge gange. Og hun gjorde det med stolthed. ”Man kan mærke vores historie i hendes stemme, vores styrke og vores smerte, vores mørke og vores lys, vores håb om tilgivelse og respekt. Hun fik os til at føle forbindelse mellem hinanden og gjorde os derfor mere menneskelige”, udtalte Barack og Michelle Obama ved Aretha Franklins død.

'Aretha – Dronningen af Soul’ præsenteres af journalist Niels Fez Pedersen. Han er vært på radioprogrammet ’Fezten’ på P6 Beat og står bag serier som ’Den Store Poptur’ på P7 Mix og ’P6 Beat City’. Han er ekspert i alle former for populærmusik og skriver desuden om mode for dagbladet Politiken.

Type
Foredrag
Dato og Tidspunkt
29. oktober 2019Kl. 19:00
Sted
Performance
Pris
90 kr.